Stektemperaturer

Vildsvin: 

Tillagning: 125°C i ugn. Enligt livsmedelslagen är alla jägare skyldiga att skicka in ett trikinprov på varje skjutet vildsvin. Livsmedelsverket rekommenderar ändå en innetemperatur på minst 65°C för att undvika trikiner i köttet. För att köttet ska vara välstekt rekommenderas en innetemperatur på 70°C.

 

Ren: 

Tillagning: För renfilé rekommenderas en ugnstemperatur på 110°C. För att köttet ska vara rosa bör kärntemperaturen ligga på 52°C. För att köttet ska vara medium ska temperaturen ligga på 57°C och för välstekt 65°C. För renstek bör ugnstemperaturen vara något högre, 120°C. Temperaturen på köttet bör också det vara något högre, 55°C för rosa kött, 62°C för medium och 68°C för välstekt.

 

Älg:

Tillagning: 125°C i ugn. För älgbiff- och filé bör rosa kött ha en kärntemperatur på 52°C. För medium 57°C och för välstekt älgkött bör köttet ha en kärntemperatur på 65°C. Stekdetaljerna bör ha en något högre kärntemperatur, 52°C för rosa, 62°C för medium samt 68°C för välstekt.

 

Dovhjort:

Tillagning: 125°C i ugn. För hjortytterfilé och filé bör rosa kött ha en kärntemperatur på 52°C. För medium 57°C och för välstekt hjortkött bör köttet ha en kärntemperatur på 65°C. Stekdetaljerna bör ha en något högre kärntemperatur, 55°C för rosa, 57°C för medium samt 65°C för välstekt.

 

Kronhjort:

Tillagning: 125°C i ugn. För hjortytterfilé och filé bör rosa kött ha en kärntemperatur på 52°C. För medium 57°C och för välstekt hjortkött bör köttet ha en kärntemperatur på 65°C. Stekdetaljerna bör ha en något högre kärntemperatur, 55°C för rosa, 57°C för medium samt 65°C för välstekt.

 

Rådjur:

Tillagning: 150°C i ugn. För rådjursytterfilé- och filé bör rosa kött ha en kärntemperatur på 52°C. För medium 57°C och för välstekt rådjurskött bör köttet ha en kärntemperatur på 65°C. Stekdetaljerna bör ha en något högre kärntemperatur, 55°C för rosa, 62°C för medium samt 68°C för välstekt.