Tillagning

Smaken är som bekant individuell. Här har vi tillåtit oss att samla några goda tips och råd för att du alltid ska lyckas med din tillagning.

  • För att köttet inte ska bli torrt brukar det rekommenderas att man alltid helsteker det. När köttet skärs upp i skivor och steks individuellt riskerar det att bli för torrt. Bryn viltköttet i Använd istället en stektermometer.

 

  • Ett tips när man ska krydda viltkött är att låta bli. Vilt smakar mycket i sig självt och man kommer långt på att bara använda salt och peppar. När man kryddar med försiktighet kommer det att märkas att olika typer av vilt har olika struktur och konsistens på köttet samt att viltsmaken i sig skiljer sig mycket mellan olika typer av vilt.

 

  • Ta vara på djurets alla delar! Bogkött och innanlår har fantastisk smak och viltkött är väldigt mört i sig självt. Till skillnad från nöt eller fläsk sitter de bästa smakerna i filén.

 

  • Köttet mår bra av att vara rumstempererat när du börjar tillaga det. Efter tillagning, när köttet har uppnått önskad stektemperatur kan det med fördel placeras på en skärbräda med ugnsfolie över sig för att vila i 15 minuter innan det skärs upp. På så sätt stannar köttsafterna kvar.

 

  • Det är bra att hålla koll på kärntemperaturen även efter att du tagit ut köttet ur ugnen. Låt stektermometern stanna kvar och linda in köttet i ugnsfolie. Om det är en stor stek kommer temperaturen att stiga några grader om det får ligga och vila i 15 minuter. På mindre stekar kommer temperaturen inte att gå upp lika mycket.

 

  • Eftersom viltkött är ett magert kött kan det vara gott med en lite fetare gräddsås eller kryddsmör till.